[ Ad Space: Top Pre-Exam ]
ALPHABET SERIES Q1-10 वर्णमाला श्रृंखला Q1-10
10
Questions
Questions
5
Minutes
Minutes
+1
Right
Right
-0.25
Wrong
Wrong
Color Codes & Actions Guide
Answered
Not Answered
Marked for Review
Not Visited
🤍 ➔ ❤️ Save: Bookmark question for later.
🚩 Report: Report mistake in question.
[ Ad Space: Bottom Pre-Exam ]
[ Ad Space: Live Quiz Top Banner ]
Alphabet Series Q1-10
वर्णमाला श्रृंखला Q1-10
--:--
Ans: 0/10
Q1.
How many such vowels are there in the English alphabetical series each of which is immediately preceded as well as followed by a consonant?
अंग्रेजी वर्णमाला श्रृंखला में ऐसे कितने स्वर (vowels) हैं, जिनमें से प्रत्येक के ठीक पहले और ठीक बाद में एक व्यंजन (consonant) आता है?
🤍
🚩
Correct Answer: D


Q2.
What should come in the place of question mark(?)?
A,C,F,J,?
A,C,F,J,?
प्रश्नवाचक चिह्न (?) के स्थान पर क्या आना चाहिए?
🤍
🚩
Correct Answer: B


Q3.
nd iy dt yo tj ?
nd iy dt yo tj ?
🤍
🚩
Correct Answer: D


Q4.
How many 1's are there in the above arrangement each of which is followed by 2?
1 2 6 5 3 2 1 8 9 6 5 3 2 1 2 3 1
1 2 6 5 3 2 1 8 9 6 5 3 2 1 2 3 1
उपरोक्त व्यवस्था में ऐसे कितने 1 हैं, जिनमें से प्रत्येक के ठीक बाद 2 आता है?
1 2 6 5 3 2 1 8 9 6 5 3 2 1 2 3 1
1 2 6 5 3 2 1 8 9 6 5 3 2 1 2 3 1
🤍
🚩
Correct Answer: B


Q5.
Which of the following element is 13th from the left end?


निम्नलिखित में से कौन सा तत्व बाएं छोर से 13वां है?


🤍
🚩
Correct Answer: B


Q6.
Which of the following is the 10th to the left of the 18 th from the left end of the arrangement?


निम्नलिखित में से कौन सा तत्व व्यवस्था के बाएं छोर से 18वें तत्व के बाईं ओर 10वां है?


🤍
🚩
Correct Answer: P


Q7.
If all the symbols are dropped from the above arrangement, which of the following will be the 11th from the right end?


यदि उपरोक्त व्यवस्था से सभी प्रतीकों (symbols) को हटा दिया जाए, तो निम्नलिखित में से कौन सा दाए से 11वां होग


🤍
🚩
Correct Answer: A


Q8.
What comes next in the series A,E,I,M,?
श्रृंखला A, B, I, M, ? में अगला पद क्या होगा?
🤍
🚩
Correct Answer: A


Q9.
What should come in the place of the question mark (?) in the given series based on the English alphabetical order?
GJM, ILO, KNQ, MPS, ?
GJM, ILO, KNQ, MPS, ?
अंग्रेजी वर्णमाला पर आधारित दी गई श्रृंखला में प्रश्नवाचक चिह्न (?) के स्थान पर क्या आना चाहिए?
GJM, ILO, KNQ, MPS, ?
GJM, ILO, KNQ, MPS, ?
🤍
🚩
Correct Answer: D


Q10.
Choose the correct alternative which will complete the series. ACT, EGG, INK, ……..
उस सही विकल्प को चुनें जो श्रृंखला को पूरा करेगा: ACT, EGG, INK, .......
🤍
🚩
Correct Answer: B


[ Ad Space: Below Action Buttons ]
Sections:
All
Reasoning
Question Palette
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
🔄 View All
Answered
Not Ans
Review
[ Ad Space: Below Palette ]
[ Ad Space: Quiz Right 1 ]
[ Ad Space: Quiz Right Sticky ]
[ Ad Space: Live Quiz Bottom Banner ]
Unlock Live Exam 🚀
Please log in to attempt the exam, start the live timer, and save your result.
Sign in with GoogleReport Mistake 🚩
🤍
Save to My Notes
Is important question ko future revision ke liye apne 'My Notes' mein save karne hetu please login karein.
Sign in with Google[ Ad Space: Result Top Banner ]
📋 Performance Report
Total Score
0/10
Time Taken
00:00
[ Ad Space: Horizontal Leaderboard ]
Detailed Solution Review
[ Ad Space: Result Right 1 ]
[ Ad Space: Result Right Sticky ]
[ Ad Space: Live Quiz Bottom Banner ]