[ Ad Space: Top Pre-Exam ]
BLOOD RELATION MCQ QUIZ SET 1 रक्त संबंध MCQ QUIZ SET 1
10
Questions
Questions
5
Minutes
Minutes
+1
Right
Right
-0.25
Wrong
Wrong
Color Codes & Actions Guide
Answered
Not Answered
Marked for Review
Not Visited
🤍 ➔ ❤️ Save: Bookmark question for later.
🚩 Report: Report mistake in question.
[ Ad Space: Bottom Pre-Exam ]
[ Ad Space: Live Quiz Top Banner ]
Blood Relation MCQ Quiz Set 1
रक्त संबंध MCQ Quiz Set 1
--:--
Ans: 0/10
Q1.
All the six members of a faimily A, B, C, D, E and F are travelling together. B is the son of C but C is not the mother of B. A and C are a married couple. E is the brother of C. D is the daughter of A. F is sister of B.
How many children does C have?
How many children does C have?
एक परिवार के सभी छह सदस्य A, B, C, D, E और F एक साथ यात्रा कर रहे हैं। B, C का पुत्र है लेकिन C, B की माता नहीं है। A और C एक विवाहित जोड़ा हैं। E, C का भाई है। D, A की पुत्री है। F, B की बहन है।
C के कितने बच्चे हैं?
C के कितने बच्चे हैं?
🤍
🚩
Correct Answer: C


Q2.
All the six members of a faimily A, B, C, D, E and F are travelling together. B is the son of C but C is not the mother of B. A and C are a married couple. E is the brother of C. D is the daughter of A. F is sister of B.
Which of the following represents a married couple?
Which of the following represents a married couple?
एक परिवार के सभी छह सदस्य A, B, C, D, E और F एक साथ यात्रा कर रहे हैं। B, C का पुत्र है लेकिन C, B की माता नहीं है। A और C एक विवाहित जोड़ा हैं। E, C का भाई है। D, A की पुत्री है। F, B की बहन है।
निम्नलिखित में से कौन एक विवाहित जोड़े को दर्शाता है?
निम्नलिखित में से कौन एक विवाहित जोड़े को दर्शाता है?
🤍
🚩
Correct Answer: A


Q3.
All the six members of a faimily A, B, C, D, E and F are travelling together. B is the son of C but C is not the mother of B. A and C are a married couple. E is the brother of C. D is the daughter of A. F is sister of B.
How is E related to F?
How is E related to F?
एक परिवार के सभी छह सदस्य A, B, C, D, E और F एक साथ यात्रा कर रहे हैं। B, C का पुत्र है लेकिन C, B की माता नहीं है। A और C एक विवाहित जोड़ा हैं। E, C का भाई है। D, A की पुत्री है। F, B की बहन है।
E का F से क्या संबंध है?
E का F से क्या संबंध है?
🤍
🚩
Correct Answer: C


Q4.
All the six members of a faimily A, B, C, D, E and F are travelling together. B is the son of C but C is not the mother of B. A and C are a married couple. E is the brother of C. D is the daughter of A. F is sister of B.
How many brothers does F have?
How many brothers does F have?
एक परिवार के सभी छह सदस्य A, B, C, D, E और F एक साथ यात्रा कर रहे हैं। B, C का पुत्र है लेकिन C, B की माता नहीं है। A और C एक विवाहित जोड़ा हैं। E, C का भाई है। D, A की पुत्री है। F, B की बहन है।
F के कितने भाई हैं?
F के कितने भाई हैं?
🤍
🚩
Correct Answer: B


Q5.
All the six members of a faimily A, B, C, D, E and F are travelling together. B is the son of C but C is not the mother of B. A and C are a married couple. E is the brother of C. D is the daughter of A. F is sister of B.
Among following who is the son of A?
Among following who is the son of A?
एक परिवार के सभी छह सदस्य A, B, C, D, E और F एक साथ यात्रा कर रहे हैं। B, C का पुत्र है लेकिन C, B की माता नहीं है। A और C एक विवाहित जोड़ा हैं। E, C का भाई है। D, A की पुत्री है। F, B की बहन है।
निम्नलिखित में से कौन A का पुत्र है?
निम्नलिखित में से कौन A का पुत्र है?
🤍
🚩
Correct Answer: A


Q6.
P, Q, R,S,T and X are members of a family. There are two married couples. Q is an engineer and the father of T. X is the grandfather of R and is a lawyer. S is the grandmother of T and is housewife. There are one engineer, one lawyer, one teacher, one housewife and two student in the family.
How many male members are there in the family?
How many male members are there in the family?
P, Q, R, S, T और X एक परिवार के सदस्य हैं। परिवार में दो विवाहित जोड़े हैं। Q एक इंजीनियर है और T का पिता है। X, R का दादा है और एक वकील है। S, T की दादी है और एक गृहिणी है। परिवार में एक इंजीनियर, एक वकील, एक शिक्षक, एक गृहिणी और दो छात्र हैं।
परिवार में कितने पुरुष सदस्य हैं?
परिवार में कितने पुरुष सदस्य हैं?
🤍
🚩
Correct Answer: D


Q7.
P, Q, R,S,T and X are members of a family. There are two married couples. Q is an engineer and the father of T. X is the grandfather of R and is a lawyer. S is the grandmother of T and is housewife. There are one engineer, one lawyer, one teacher, one housewife and two student in the family.
Among the following who is the spouse of Q?
Among the following who is the spouse of Q?
P, Q, R, S, T और X एक परिवार के सदस्य हैं। परिवार में दो विवाहित जोड़े हैं। Q एक इंजीनियर है और T का पिता है। X, R का दादा है और एक वकील है। S, T की दादी है और एक गृहिणी है। परिवार में एक इंजीनियर, एक वकील, एक शिक्षक, एक गृहिणी और दो छात्र हैं।
निम्नलिखित में से कौन Q का जीवनसाथी है?
निम्नलिखित में से कौन Q का जीवनसाथी है?
🤍
🚩
Correct Answer: A


Q8.
P, Q, R,S,T and X are members of a family. There are two married couples. Q is an engineer and the father of T. X is the grandfather of R and is a lawyer. S is the grandmother of T and is housewife. There are one engineer, one lawyer, one teacher, one housewife and two student in the family.
What is the profession of P?
What is the profession of P?
P, Q, R, S, T और X एक परिवार के सदस्य हैं। परिवार में दो विवाहित जोड़े हैं। Q एक इंजीनियर है और T का पिता है। X, R का दादा है और एक वकील है। S, T की दादी है और एक गृहिणी है। परिवार में एक इंजीनियर, एक वकील, एक शिक्षक, एक गृहिणी और दो छात्र हैं।
P का पेशा (व्यवसाय) क्या है?
P का पेशा (व्यवसाय) क्या है?
🤍
🚩
Correct Answer: D


Q9.
P, Q, R,S,T and X are members of a family. There are two married couples. Q is an engineer and the father of T. X is the grandfather of R and is a lawyer. S is the grandmother of T and is housewife. There are one engineer, one lawyer, one teacher, one housewife and two student in the family.
Among the following who is the father of R?
Among the following who is the father of R?
P, Q, R, S, T और X एक परिवार के सदस्य हैं। परिवार में दो विवाहित जोड़े हैं। Q एक इंजीनियर है और T का पिता है। X, R का दादा है और एक वकील है। S, T की दादी है और एक गृहिणी है। परिवार में एक इंजीनियर, एक वकील, एक शिक्षक, एक गृहिणी और दो छात्र हैं।
निम्नलिखित में से कौन R का पिता है?
निम्नलिखित में से कौन R का पिता है?
🤍
🚩
Correct Answer: C


Q10.
P, Q, R,S,T and X are members of a family. There are two married couples. Q is an engineer and the father of T. X is the grandfather of R and is a lawyer. S is the grandmother of T and is housewife. There are one engineer, one lawyer, one teacher, one housewife and two student in the family.
How is T related to X?
How is T related to X?
P, Q, R, S, T और X एक परिवार के सदस्य हैं। परिवार में दो विवाहित जोड़े हैं। Q एक इंजीनियर है और T का पिता है। X, R का दादा है और एक वकील है। S, T की दादी है और एक गृहिणी है। परिवार में एक इंजीनियर, एक वकील, एक शिक्षक, एक गृहिणी और दो छात्र हैं।
T का X से क्या संबंध है?
T का X से क्या संबंध है?
🤍
🚩
Correct Answer: C


[ Ad Space: Below Action Buttons ]
Sections:
All
Reasoning
Question Palette
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
🔄 View All
Answered
Not Ans
Review
[ Ad Space: Below Palette ]
[ Ad Space: Quiz Right 1 ]
[ Ad Space: Quiz Right Sticky ]
[ Ad Space: Live Quiz Bottom Banner ]
Unlock Live Exam 🚀
Please log in to attempt the exam, start the live timer, and save your result.
Sign in with GoogleReport Mistake 🚩
🤍
Save to My Notes
Is important question ko future revision ke liye apne 'My Notes' mein save karne hetu please login karein.
Sign in with Google[ Ad Space: Result Top Banner ]
📋 Performance Report
Total Score
0/10
Time Taken
00:00
[ Ad Space: Horizontal Leaderboard ]
Detailed Solution Review
[ Ad Space: Result Right 1 ]
[ Ad Space: Result Right Sticky ]
[ Ad Space: Live Quiz Bottom Banner ]