[ Ad Space: Top Pre-Exam ]
BLOOD RELATION MCQ QUIZ SET 2 रक्त संबंध MCQ QUIZ SET 2
10
Questions
Questions
5
Minutes
Minutes
+1
Right
Right
-0.25
Wrong
Wrong
Color Codes & Actions Guide
Answered
Not Answered
Marked for Review
Not Visited
🤍 ➔ ❤️ Save: Bookmark question for later.
🚩 Report: Report mistake in question.
[ Ad Space: Bottom Pre-Exam ]
[ Ad Space: Live Quiz Top Banner ]
Blood Relation MCQ Quiz Set 2
रक्त संबंध MCQ Quiz Set 2
--:--
Ans: 0/10
Q1.
Pointing to a woman, Nirmal said,"She is the only daughter of my wife's grandfather's only child." How is the woman related to Nirmal?
एक महिला की ओर इशारा करते हुए निर्मल ने कहा, "वह मेरी पत्नी के दादा की इकलौती संतान की इकलौती बेटी है।" वह महिला निर्मल से किस प्रकार संबंधित है?
🤍
🚩
Correct Answer: C


Q2.
Pointing to a boy, Madhu says,"He is the only son of my father-in-law's only son". How that lady is related to that boy?
एक लड़के की ओर इशारा करते हुए मधु कहती है, "वह मेरे ससुर के इकलौते बेटे का इकलौता बेटा है।" वह महिला उस लड़के से किस प्रकार संबंधित है?
🤍
🚩
Correct Answer: B


Q3.
a) A*B means 'A is mother of B'.
b) A-B means 'A is father of B'.
c) A+B means 'A is sister of B'.
d) A÷B means 'A is brother of B'.
In the expression M - D + K. How is D related to M?
b) A-B means 'A is father of B'.
c) A+B means 'A is sister of B'.
d) A÷B means 'A is brother of B'.
In the expression M - D + K. How is D related to M?
a) A*B का अर्थ है 'A, B की माता है'।
b) A-B का अर्थ है 'A, B का पिता है'।
c) A+B का अर्थ है 'A, B की बहन है'।
d) A÷B का अर्थ है 'A, B का भाई है'।
समीकरण M - D + K में, D का M से क्या संबंध है?
b) A-B का अर्थ है 'A, B का पिता है'।
c) A+B का अर्थ है 'A, B की बहन है'।
d) A÷B का अर्थ है 'A, B का भाई है'।
समीकरण M - D + K में, D का M से क्या संबंध है?
🤍
🚩
Correct Answer: C


Q4.
a) A*B means 'A is mother of B'.
b) A-B means 'A is father of B'.
c) A+B means 'A is sister of B'.
d) A÷B means 'A is brother of B'.
Which of the following meams K is maternal grandfather of I?
b) A-B means 'A is father of B'.
c) A+B means 'A is sister of B'.
d) A÷B means 'A is brother of B'.
Which of the following meams K is maternal grandfather of I?
a) A*B का अर्थ है 'A, B की माता है'।
b) A-B का अर्थ है 'A, B का पिता है'।
c) A+B का अर्थ है 'A, B की बहन है'।
d) A÷B का अर्थ है 'A, B का भाई है'।
निम्नलिखित में से किसका अर्थ है कि K, I का नाना है?
b) A-B का अर्थ है 'A, B का पिता है'।
c) A+B का अर्थ है 'A, B की बहन है'।
d) A÷B का अर्थ है 'A, B का भाई है'।
निम्नलिखित में से किसका अर्थ है कि K, I का नाना है?
🤍
🚩
Correct Answer: A


Q5.
a) A*B means 'A is mother of B'.
b) A-B means 'A is father of B'.
c) A+B means 'A is sister of B'.
d) A÷B means 'A is brother of B'.
If ' Z * T - S * U + P', What is U to Z?
b) A-B means 'A is father of B'.
c) A+B means 'A is sister of B'.
d) A÷B means 'A is brother of B'.
If ' Z * T - S * U + P', What is U to Z?
a) A*B का अर्थ है 'A, B की माता है'।
b) A-B का अर्थ है 'A, B का पिता है'।
c) A+B का अर्थ है 'A, B की बहन है'।
d) A÷B का अर्थ है 'A, B का भाई है'।
यदि ' Z * T - S * U + P' हो, तो U का Z से क्या संबंध है?
b) A-B का अर्थ है 'A, B का पिता है'।
c) A+B का अर्थ है 'A, B की बहन है'।
d) A÷B का अर्थ है 'A, B का भाई है'।
यदि ' Z * T - S * U + P' हो, तो U का Z से क्या संबंध है?
🤍
🚩
Correct Answer: D


Q6.
Santosh is the son of the brother of Varun's mother. How is Santosh related to Varun?
संतोष, वरुण की माता के भाई का पुत्र है। संतोष का वरुण से क्या संबंध है?
🤍
🚩
Correct Answer: A
Q7.
Gourav and Ram are brothers. Sweety is the daughter of Suresh and sister of Gourav. How is Ram's mother related to Suresh?
गौरव और राम भाई हैं। स्वीटी, सुरेश की पुत्री है और गौरव की बहन है। राम की माता का सुरेश से क्या संबंध है?
🤍
🚩
Correct Answer: B
Q8.
Pointing to a picture of a boy, Shasha said,"He is the only son of man who is the father of my father's only son's son". How is the boy related to Shasha?
एक लड़के की तस्वीर की ओर इशारा करते हुए शाशा ने कहा, "वह उस व्यक्ति का इकलौता पुत्र है जो मेरे पिता के इकलौते पुत्र के पुत्र का पिता है।" वह लड़का शाशा से किस प्रकार संबंधित है?
🤍
🚩
Correct Answer: B
Q9.
M is married to S. P is a brother of H. S is a mother of L, who is a brother of H. How is H related to M?
M का विवाह S से हुआ है। P, H का भाई है। S, L की माता है, जो कि H का भाई है। H का M से क्या संबंध है?
🤍
🚩
Correct Answer: D
Q10.
Jain introduces Rashi as the husband of the only granddaughter of his mother. Jain has no siblings. How Rashi is related to Jain?
जैन, राशि का परिचय अपनी माता की इकलौती पोती/नातिन के पति के रूप में कराता है। जैन का कोई भाई-बहन नहीं है। राशि का जैन से क्या संबंध है?
🤍
🚩
Correct Answer: C
[ Ad Space: Below Action Buttons ]
Sections:
All
Reasoning
Question Palette
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
🔄 View All
Answered
Not Ans
Review
[ Ad Space: Below Palette ]
[ Ad Space: Quiz Right 1 ]
[ Ad Space: Quiz Right Sticky ]
[ Ad Space: Live Quiz Bottom Banner ]
Unlock Live Exam 🚀
Please log in to attempt the exam, start the live timer, and save your result.
Sign in with GoogleReport Mistake 🚩
🤍
Save to My Notes
Is important question ko future revision ke liye apne 'My Notes' mein save karne hetu please login karein.
Sign in with Google[ Ad Space: Result Top Banner ]
📋 Performance Report
Total Score
0/10
Time Taken
00:00
[ Ad Space: Horizontal Leaderboard ]
Detailed Solution Review
[ Ad Space: Result Right 1 ]
[ Ad Space: Result Right Sticky ]
[ Ad Space: Live Quiz Bottom Banner ]