[ Ad Space: Top Pre-Exam ]
CODING DECODING MCQ QUIZ SET 1 कोडिंग डिकोडिंग MCQ QUIZ SET 1
10
Questions
Questions
5
Minutes
Minutes
+1
Right
Right
-0.25
Wrong
Wrong
Color Codes & Actions Guide
Answered
Not Answered
Marked for Review
Not Visited
🤍 ➔ ❤️ Save: Bookmark question for later.
🚩 Report: Report mistake in question.
[ Ad Space: Bottom Pre-Exam ]
[ Ad Space: Live Quiz Top Banner ]
Coding Decoding MCQ Quiz Set 1
कोडिंग डिकोडिंग MCQ Quiz Set 1
--:--
Ans: 0/10
Q1.
In a certain language, TEACHER is written as VGCEJGT, then how is CHILDREN written in same language?
यदि एक निश्चित कूट भाषा में TEACHER को VGCEJGT लिखा जाता है, तो उसी भाषा में CHILDREN को क्या लिखा जाएगा?
🤍
🚩
Correct Answer: C


Q2.
If CHAIR is coded as XSZRI & ABOVE is coded as ZYLEV. How EVERY written in that code?
यदि एक निश्चित कूट भाषा में CHAIR को XSZRI और ABOVE को ZYLEV लिखा जाता है, तो उसी भाषा में EVERY को क्या लिखा जाएगा?
🤍
🚩
Correct Answer: B


Q3.
if LIGHT is coded as LJGIT, how is FLAMES coaded in that code?
यदि एक निश्चित कूट भाषा में LIGHT को LJGIT लिखा जाता है, तो उसी भाषा में FLAMES को क्या लिखा जाएगा?
🤍
🚩
Correct Answer: C


Q4.
In a certain code SISTER is coaded as 535201, UNCLE is coaded as 78960. How is NEER coded in that code?
यदि एक निश्चित कूट भाषा में SISTER को 535201 और UNCLE को 78960 लिखा जाता है, तो उसी भाषा में NEER को क्या लिखा जाएगा?
🤍
🚩
Correct Answer: A


Q5.
In a certain code, a number 13479 is written as AQFJL and 5268 is written as DMPN. How is 396824 written in that code?
यदि एक निश्चित कूट भाषा में, संख्या 13479 को AQFJL और 5268 को DMPN लिखा जाता है, तो उसी भाषा में 396824 को क्या लिखा जाएगा?
🤍
🚩
Correct Answer: B


Q6.
If 'eye' is called 'hand', 'hand' is called 'mouth', 'mouth' is called 'ear', 'ear' is called 'nose', and 'nose' is called 'tongue'. With which of the following would a person hear?
यदि 'आँख' को 'हाथ' कहा जाए, 'हाथ' को 'मुँह' कहा जाए, 'मुँह' को 'कान' कहा जाए, 'कान' को 'नाक' कहा जाए, और 'नाक' को 'जीभ' कहा जाए, तो कोई व्यक्ति निम्नलिखित में से किस अंग से सुनेगा?
🤍
🚩
Correct Answer: C
Q7.
If 'tee see pee' means 'drink fruit juice', 'see kee lee,' means 'juice is sweet' and 'lee ree mee' means 'he is intelligent,' which word in that language means 'sweet'?
यदि 'tee see pee' का अर्थ 'drink fruit juice' है, 'see kee lee' का अर्थ 'juice is sweet' है और 'lee ree mee' का अर्थ 'he is intelligent' है, तो उस भाषा में किस शब्द का अर्थ 'sweet' होगा?
🤍
🚩
Correct Answer: B


Q8.
In a certain code language, SOLEMN is written as HDAEBC. How is POTHER written in same code language?
यदि एक निश्चित कूट भाषा में SOLEMN को HDAEBC लिखा जाता है, तो उसी भाषा में POTHER को क्या लिखा जाएगा?
🤍
🚩
Correct Answer: A


Q9.
If EQUITY is coded as SOCWIG and OUTPUT is coded as RSMRSN. How NOTIFY written in that code?
यदि एक निश्चित कूट भाषा में EQUITY को SOCWIG और OUTPUT को RSMRSN लिखा जाता है, तो उसी भाषा में NOTIFY को क्या लिखा जाएगा?
🤍
🚩
Correct Answer: D


Q10.
In a certain code, TOUCH is written as 68.How will ERROR be written in that code?
यदि एक निश्चित कूट भाषा में TOUCH को 68 लिखा जाता है, तो उसी भाषा में ERROR को क्या लिखा जाएगा?
🤍
🚩
Correct Answer: A


[ Ad Space: Below Action Buttons ]
Sections:
All
Reasoning
Question Palette
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
🔄 View All
Answered
Not Ans
Review
[ Ad Space: Below Palette ]
[ Ad Space: Quiz Right 1 ]
[ Ad Space: Quiz Right Sticky ]
[ Ad Space: Live Quiz Bottom Banner ]
Unlock Live Exam 🚀
Please log in to attempt the exam, start the live timer, and save your result.
Sign in with GoogleReport Mistake 🚩
🤍
Save to My Notes
Is important question ko future revision ke liye apne 'My Notes' mein save karne hetu please login karein.
Sign in with Google[ Ad Space: Result Top Banner ]
📋 Performance Report
Total Score
0/10
Time Taken
00:00
[ Ad Space: Horizontal Leaderboard ]
Detailed Solution Review
[ Ad Space: Result Right 1 ]
[ Ad Space: Result Right Sticky ]
[ Ad Space: Live Quiz Bottom Banner ]